www.biserica-sfantul-simeon-noul-teolog.ro  
Home Istoric Galerie foto Galerie video Aparitii in presa Contact

Aparitii in presa

2013

Profunde evenimente liturgice la Manastirea Casin - Onesti Expres - 25 ianuarie 2013

Initiativa Preasfintitului Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului de a organiza in anul 2009 un simpozion pe tema ,,Imnele iubirii dumnezeiesti ale Sfantului Simeon Noul Teolog - 1000 de ani de la compunerea lor”, a dat ca rezultat tiparire la Editura „Basilica” a lucrarii „Teologia mistica poetica”. Simpozionul s-a desfasurat la Biserica Ortodoxa „Sfantul Simeon Noul Teolog”, a Parohiei „Buna Vestire” din comuna Manastirea Casin iar lucrarea nou tiparita („Teologia mistica poetica”) cuprinde comunicarile prezentate in cadrul acestei manifestari de inalta tinuta. Mentionam ca simpozionul organizat la Manastirea Casin, in zilele de 24-25 noiembrie 2009, a fost dedicat operei Sfantului Simeon Noul Teolog. Cu binecuvantarea P.S. Dr. Ioachim Bacauanul s-a creat un parteneriat intre Facultatea de Teologie „Dumitru Staniloae” Iasi (reprezentata de preot profesor doctor decan Viorel Sava) si Facultatea de Filosofie Iasi (reprezentata de profesor doctor Nicu Gavriluta) astfel incat in noiembrie 2009 intelectuali din cadrul teologic universitar si profesori au prezentat comunicari referitoare la opera Sfantului Simeon, spre a intensifica dialogul dintre teologie si filosofie. Tiparirea volumului „Teologia mistica poetica” si organizarea evenimentelor ce au incununat aparitia acestei carti au fost sustinute financiar de Centrul Eparhial si de oameni cu suflet care au inteles mesajul insufletitoarelor manifestari.
Despre noul volum care a vazut lumina tiparului dar si despre atmosfera patrunzatoare de lansare a sa intr-un cadru plin de evlavie si credinta, profesoara de religie Otilia Bargaoanu ne-a declarat: „Avand in vedere aceasta lucrare si totodata importanta ei, la initiativa si coordonarea P.S. Dr. Ioachim Bacauanul, la Manastirea Casin s-au organizat nu de mult manifestari cultural religioase care ne-au introdus in teologia luminii harului si a iubirii de Hristos precum si la cunoasterea misticii poetice a teologului bizantin la 990 ani la trecerea sa la ceruri. Cu aceasta ocazie avand in vedere si sarbatoarea religioasa a Sfintei Mare Mucenite Ecaterina - unul din hramurile Bisericii «Sfantul Simeon Noul Teolog», s-a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca la care au participat un sobor de preoti si diaconi, inconjurati de o multime de credinciosi. Cu acest prilej a fost adusa de la Catedrala Episcopala din Roman o icoana a Maicii Domnului, Facatoare de minuni si un fragment din moastele Sfantului Antipa de la Calapodesti. In fata icoanei Maicii Domnului a fost oficiata slujba Acatistului de catre P.S. dr. Ioachim Bacauanul. Liturghia Arhiereasca a fost savarsita in Biserica «Sfantul Simeon Noul Teolog» si alaturi de credinciosii Parohiei «Buna Vestire», la aceasta slujba au participat peste 100 de copii de la Scoala Gimnaziala din comuna Manastirea Casin precum si un numar de 60 de copii ai Scolii Gimnaziale «Ghita Mocanu» din municipiul Onesti. Copiii au improspatat atmosfera liturgica prin raspunsuri cantate la strana, prin rostirea «Crezului» si pentru ei totul a culminat cu impartasirea lor. Experienta liturgica am simtit-o ca este un dar a lui Dumnezeu revarsat in mod plenar in sufletele copiilor. Toti copiii participanti la acest eveniment au primit daruri si iconite din partea Preasfintitului Dr. Ioachim Bacauanul si totodata ei insisi au ajutat la impartirea pachetelor pentru copiii si oamenii sarmani prezenti cu ocazia hramului acestei biserici din comuna Manastirea Casin. In partea a doua a zilei a avut loc lansarea cartii dedicate Sfantului Simeon Noul Teolog, noul volum «Teologia mistica poetica» - Imnele iubirii dumnezeiesti ale Sfantului Simeon Noul Teolog - 1000 de ani de la compunerea lor”.

Un cuvant pilduitor

Mentionam ca in prezentarea acestei lucrari preotul profesor doctor Constantin Leonte din Bacau a precizat: „Excelentul volum «Teologia mistica poetica», a carui editare a fost binecuvantata de insusi Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, contine comunicarile stiintifice sustinute la Simpozionul «Imnele iubirii dumnezeiesti» ale Sfantului Simeon Noul Teolog, desfasurat la Manastirea Casin. Autorii studiilor din volum, in numar de douazeci si cinci, sunt profesori universitari de la Facultatea de Teologie «Dumitru Staniloae» din Iasi si de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, precum si profesori de seminar si de religie din invatamantul preuniversitar, care au aprofundat opera marelui teolog mistic bizantin pentru importanta acestuia in domeniul teologiei ascetice si mistice. Cuvantul inainte al acestui volum ii apartine Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, care ilustreaza portretul spiritual al «Noului Teolog», aratand ca acesta este «un mare mistic bizantin, care a dezvoltat o teologie a luminii harului si a iubirii de Hristos, bazata pe trairea, simtirea si vederea (contemplarea) lui Dumnezeu. Scrierile sale au influentat gandirea isihasta din secolul al XIV-lea, Sfantul Simeon fiind un isihast inaintea isihasmului». Primul studiu realizat de Preasfintitul Parinte dr. Ioachim Bacauanul si anume «Liturghia iubirii dumnezeiesti: Hrana si iubire» indeamna pe fiecare credincios sa se gandeasca nu doar la hrana trupeasca, ci si la cea sufleteasca, care il ajuta sa se apropie de Dumnezeu. De asemenea, sunt foarte bine ilustrate relatiile de iubire credincios-Sfanta Treime. Ideea esentiala este aceea ca, in primul rand, preotul «trebuie sa fie curat nu numai cu trupul, ci si cu sufletul; pe langa aceasta nu trebuie sa fie partas la nici un pacat, in al doilea rand, sa fie smerit atat in purtarea din afara, cat si in simtirea dinauntru a sufletului». Cel de-al doilea studiu semnat de Preasfintitul dr. Ioachim Bacauanul este deosebit de celelalte, deoarece trateaza o tema speciala a spiritualitatii rasaritene, fiind scris in limba franceza. Acesta se numeste «La prière du cœur et le monachisme oriental. La Père Staniloaë et les méthodes byzantines et philocaliques de la prière du coeur» (« Rugaciunea inimii si monahismul oriental. Parintele Staniloae, metodele bizantine si filocalice ale rugaciunii inimii»). In final, constatam ca acest volum se adreseaza oricarui crestin, adevarurile prezentate in acesta fiind spre interesul tuturor celor care doresc sa cunoasca opera marelui mistic bizantin. Felicitand pe coordonatori si pe autori pentru pretioasele contributii la cunoasterea operei marelui teolog isihast, Sf. Simeon Noul Teolog, recomandam volumul prezentat pentru lectura si biblioteca fiecarui student teolog sau urmator a lui Hristos, el fiind in mod concludent «un indemn la cunoasterea misticii poetice a Sf. Simeon Noul Teolog», dupa cum a insemnat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.”
Amintim ca aceasta carte are un Cuvant inainte al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in care se mentioneaza: „Sfantul Simeon Noul Teolog (949-1022) este un mare mistic bizantin, care a dezvoltat o teologie a luminii harului si a iubirii de Hristos bazata pe trairea, simtirea si vederea (contemplarea) lui Dumnezeu. Scrierile sale au influentat gandirea isihasta din sec al XIV-lea, Sfantul Simeon fiind un isihast inaintea isihasmului. Sfantul Simeon este teolog al harului Preasfintei Treimi, iar in scrierile sale legatura vie cu Hristos - Domnul devine izvor de bucurie, de iubire sfanta, de rabdare, de intelepciune si curaj pentru a birui ispitele si necazurile cu ajutorul luminii Duhului Sfant. Teologia Sfantului Simeon Noul Teolog este, ca forma de prezentare, o teologie mistica poetica, exprimata in imne sau imagini poetice... Experienta luminii necreate este un dar al lui Dumnezeu si un eveniment rar. Dar importanta acestui fapt consta tocmai in aceea ca experienta sfintilor isihasti este asemanatoare celei a Apostolilor, intrucat in Biserica este prezent si lucrator Acelasi Duh Sfant in toate timpurile. De aceea, viata crestina este relatia harica, vie si permanenta a crestinului cu Hristos. Iar forma cea mai intensa a acestei legaturi este rugaciunea.”

Clipe de evlavie si de sarbatoare

Prof. Otilia Bargaoanu (care a semnat si o comunicare in lucrare), ne-a mai declarat: „La acest eveniment, alaturi de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului PS dr. Ioachim Bacauanul au participat preoti profesori universitari, profesori universitari, cadre didactice si credinciosi. Intre cei prezenti mentionez pe preot profesor doctor Constantin Leonte, preot asistent doctor Marius Popescu, preot lector doctor Daniel Enea, protoiereu preot doctor Costel Mares - de la Protopopiatul Moinesti, protoiereu preot Constantin Alupei - de la Protopopiatul Onesti, preot Sorin Mares, preot Ioan Bargaoanu (paroh al Parohiei «Buna Vestire», M-rea Casin), arhidiacon Ciprian Ignat, prof.univ.dr. Constantin Marin, prof.univ.dr. Stefan Afloroaie, conf.univ.dr. Dan Chitoiu, doctorand Daniel Jugrin, profesorii Gabriela Tudorache, Gabriela Fornica Livada, Catalin Fornica Livada si profesor invatamant primar Eugenia Sergentu precum si organizatori locali a evenimentului sustinut de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Preotii profesori si profesorii amintiti au studii si comunicari in volumul «Teologia mistica poetica». Din partea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau am avut oaspete de onoare pe prof. Irina Leonte, inspector de religie, care de altfel a si scris o lucrare deosebita dedicata Sfantului Simeon Noul Teolog. Aceasta carte se numeste «Cunoasterea lui Dumnezeu in teologia Sfintilor Parinti: de la Sfantul Vasile Cel Mare la Sfantul Simeon Noul Teolog» si in cateva randuri foarte profunde este reliefata experienta mistica a crestinului: «a teologhisi inseamna a relata ceea ce traiesti si ceea ce vezi. In comuniune neintrerupta, omul ‘il respira pe Dumnezeu’. Sfantul Simeon dezvaluie traditia celor care se linistesc prin rugaciune, prieteni si profeti ai lui Dumnezeu si face un apel neobosit la experienta personala». La eveniment a fost prezenta si prof. Mioara Ignat, redactor sef al revistei «Cronica Romanului» (buletin oficial al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului fondat in 1924), care a sprijinit inca din anul 2009 organizarea acestui eveniment prin dialogul cu Facultatea de Filosofie din Iasi, apoi prin aparitia in revista Arhiepiscopiei a mai multor studii. Manifestarea a fost infrumusetata cu un cuvant deosebit de emotionant prin continut adresat participatilor al P.S. dr. Ioachim Bacauanul care dealtfel a si facut o eleganta expunere intre mistica liturgica si imnele bizantine inchinat iubirii lui Hristos. Sarbatoarea s-a incheiat cu un concert al Coralei «IEROTHEOS» al Protoieriei Onesti dedicat Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu”. Ion Moraru

2012

Un mistic rasaritean serbat la Manastirea Casin. - www.ZiaruldeBacau.ro - 10 martie 2012
Sarbatoarea Sfintului Simeon Noul Teolog, din ziua de 12 martie, inseamna si hramul bisericii din Manastirea Casin, singura biserica din Romania ce poarta acest hram. Situata intr-una din cele mai frumoase comune din judetul Bacau, lacasul de cult patronat de marele teolog si mistic rasaritean a inceput sa fie construita la 21 septembrie 2001, avind ca hramuri „Buna Vestire“ si „Sfintul Simeon Noul Teolog“. Aflata în stadiu de finisare, biserica de la Casin urmeaza sa fie pictata si dotata cu mobilier, iar în viitorul apropiat sa fie sfintita. „Apropierea mea fata de scrierile si învatatura Sfîntului Simeon Noul Teolog a fost întarita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, profesor de Dogmatica, pe cind era Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, la Facultatea de Teologie «Dumitru Staniloae». As putea spune ca alegerea hramului pentru biserica noastra s-a facut sub impresia îndrumarilor si învataturilor primite de la Preafericirea Sa, initiatorul de drept al construirii acestui lacas de cult“, a explicat pr. Ioan Bârgaoanu, parohul acestei biserici. Alaturi de alti membrii ai comunitatii, parintele Ioan ajuta mult pe copiii de la scoala si, în functie de posibilitati, se încearca ajutarea copiilor cu probleme din familiile sarace. „Avem în constructie un asezamint socio-cultural unde deja avem o sala de mese, dotata pentru a servi masa muncitorilor de la biserica mare, dar si saracilor. Citeva dintre familiile parohiei primesc periodic alimente si alte ajutoare, colectate de la credinciosi“, a mai spus pr. Bârgaoanu.

2011

Sarbatoare la Manastirea Casin, de Sfinta Ecaterina - www.ZiaruldeBacau.ro - 29 noiembrie 2011
Ample manifestari religioase au avut loc, duminica, la Manastirea Casin, unde a fost sarbatorita Sfinta Mare Mucenita Ecaterina, al carui hram in poarta paraclisul de la biserica din Parohia II, din cadrul Protopopiatului Onesti, precum si implinirea a 12 ani de la punerea pietrei de temelie la biserica. Slujba a fost oficiata de Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, iar la manifestare a fost prezenta si corala Protopopiatului Onesti, dar si multi copii imbarcati in costume populare, alaturi de enoriasii care s-au adunat si in fata raclei cu moastele mai multor sfinti, aduse de la catedrala din Roman a Arhiepiscopiei. “A fost un popas duhovnicesc cu totul aparte”, a apreciat Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul. (George MARTIN)

Sărbătoarea Parohiei „Mănăstirea Caşin” din judeţul Bacău. - www.basilica.ro - 25 noiembrie 2011
Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina a fost prăznuită astăzi, 25 noiembrie, în mod deosebit şi în comuna Mănăstirea Caşin din judeţul Bacău, paraclisul parohiei „Buna Vestire” din localitate având-o ocrotitoare, informează TRINITAS TV. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de un sobor de preoţi ai Protopopiatului Oneşti. După slujbă, copiii din parohie au participat la concursul „Sunt român şi cred în Dumnezeu”, elevii prezentând referate pe tema Crezului ortodox.
„Este încununată această sărbătoare prin participarea copiilor de la Şcoala "Ghiţă Mocanu" din Oneşti şi de la Şcoala din Mănăstirea Caşin la acest concurs la care noi am adus în atenţie Simbolul de credinţă şi importanţa pentru tinerii români a definirii noastre în Crezul ortodox”, a spus Pr. Paroh Ioan Bârgăoanu de la Parohia „Buna Vestire”, comuna Mănăstirea Caşin.
Parohia “Buna Vestire” din comuna Mânăstirea Caşin a fost înfiinţată în anul 2000.

Sfântul Simeon Noul Teolog serbat în parohia Mănăstirea Caşin, Protopopiatul Oneşti - www.basilica.ro - 12 martie 2011
Biserica cu hramurile 'Buna Vestire' şi 'Sfântul Simeon Noul Teolog' din parohia Mănăstirea Caşin, Protopopiatul Oneşti, şi-a serbat hramul astăzi, 12 martie. Aseară au fost oficiate slujba Pavecerniţei şi Canonul de pocăinţă către Mântuitorul Hristos, iar astăzi vor fi săvârşite Utrenia, Sfânta Liturghie şi Pomenirea pentru cei adormiţi.
În ziua hramului este o tradiţie ca enoriaşii să facă o colivă în cinstea Sfântului Simeon Noul Teolog. În aşezământul social al parohiei va fi organizată cu acest prilej o agapă frăţească', a declarat pr. paroh Ioan Bârgăuanu pentru 'Ziarul Lumina', Ediţia de Moldova.
Sărbătoarea Sfântului Simeon Noul Teolog a fost aleasă ca hram al parohiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, după cum ne informează Radio TRINITAS.

2010

Bucurie duhovniceasca la Manastirea Casin - www.onestiexpres.ro 3 decembrie 2010
Glasul tanguitor al clopotelor a vestit joi, 25 noiembrie, sarbatoarea hramului Capelei “Sfanta Ecaterina” de la Parohia “Buna Vestire” din comuna Manastirea Casin. Cateva sute de credinciosi ortodocsi din satele de pe Valea Casinului dar si din municipiul Onesti au fost prezenti la aceasta parohie unde un sobor de peste 10 preoti au savarsit Sfanta Liturghie a hramului capelei, ce in acest an a implinit un deceniu de la zidirea sa. Un moment emotionant al acestei slujbe religioase a fost dat de prezenta unui grup de elevi de la Scoala “Ghita Mocanu” din Onesti, indrumati de inv. Eugenia Sergentu si prof. Otilia Bargaoanu, care din fata altarului, in tricouri rosii, galbene si albastre inscriptionate cu cuvintele “sunt roman cu credinta in Dumnezeu” dar si cu versete ale crezului, au rostit acest smbol al credintei, intr-o profunda traire. Cuvantul de invatatura cu care i-a bucurat pe credinciosi preotul Victor Matei (din com. Solont - in apropierea Moinestiului, prezent la acest eveniment religios), a fost unul al orizonturilor largi, sub cupolele bisericii auzindu-se: “Ne-a invrednicit Dumnezeu sa ajungem la aceasta mare sarbatoare crestina si sa aducem omagiul nostru pios, evlavios si de recunostinta permanenta. Dumnezeu ne pune in fata inimilor, iluminand maretile fapte de credinta ale Sfintei Ecaterina. De 2000 de ani pastram credinta sfintei biserici si crezul - simbolul credintei, traite de fiecare dintre noi si Sfanta Ecaterina l-a marturisit pe Hristos, fara a tine cont de promisiunile ce i se faceau. Cu sufletul deschis spre toata invatatura pe care poate sa o ofere cartea, cu o frumusete ce nu avea egal, Sfanta Ecaterina a studiat medicina, retorica si opera filozofilor Virgiliu, Socrate si Platon. Nu a fost fortata sa imbratiseze crestinismul, ea avand cu totul altceva decat trecatoarea lume si desarta viata a celor casatoriti. Frumoasa la chip, din neam bogat si sclipitor de inteligenta ea intreba daca gaseste pe cineva sa fie la fel ca ea iar un parinte intr-o sihastrie din apropierea Alexandriei i-a marturisit ca stie pe cineva, cum nu mai este altul, cu neamuri imparatesti. Ranita la suflet de aceste cuvinte, ce i-au provocat curiozitatea ea s-a rugat la Icoana Maicii Domnului. Dupa multe rugaciuni cazand in extaz, Maica Domnului i s-a aratat asa cum era in icoana. Povestea Sfintei Ecaterina este lunga iar noi avem multe lucruri de invatat, mai ales azi cand trebuie sa ne marturisim sfanta credinta. Biserica «Buna Vestire» din Manastirea Casin gazduieste la aceasta mare sarbatoare un vesmant al Cuvioasei Parascheva - Ocrotitoarea Moldovei, moaste ale Sfantului Spiridon si a patru mucenici de la Niculitel.
Oare astazi biserica are nevoie de aparatori? Trebuie sa ne aparam credinta mai ales azi, cand sute de secte religioase isi aroga paternitatea in credinta ce a marturisit-o Hristos”.
Preotul Victor Matei a mai subliniat un lucru: “Aceasta sarbatoare ar trebui sa fie a tuturor intelectualilor, care in regimul trecut au prigonit biserica, unii fiind acum din nou impotriva credintei”. Preotul paroh Ioan Bargaoanu, de la Parohia “Buna Vestire” din com. Manastirea Casin a adus un cuvant de multumire pentru frumoasa intalnire duhovniceasca, la care alaturandu-se frumoasei biserici inaltate asemeni ctitoriilor voievodale moldave, au fost prezenti, impreuna cu “pastorii” mai multor parohii, toti preotii din satele de pe Valea Casinului. Ion Moraru

Credincioşii Parohiei „Buna Vestire” din comuna Mănăstirea Caşin au sărbătorit al doilea hram al Bisericii - www.basilica.ro - 12 martie 2011
Parohia „Bunavestire” din comuna Mănăstirea Caşin, judeţul Bacău, şi-a sărbătorit astăzi, 12 martie, al doilea hram – „Sfântul Simeon Noul teolog”. Acest al doilea hram al Bisericii a fost stabilit la recomandarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în timpul arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Cu prilejul hramului de astăzi a fost oficiată Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite la care au participat circa 300 de credincioşi.
Mai multe informaţii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Ioan Bârgăoanul, parohul Bisericii „Buna Vestire” din comuna Mănăstirea Caşin: „Pentru noi este o bucurie aleasă de a prăznui acest hram, deoarece Preafericitul Patriarh Daniel, pe când era Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ne-a sfătuit ca să punem Bisericii hramul «Sfântul Simeon Noul Teolog». Aşa şi a fost şi în acest loc, pe lângă hramul «Buna Vestire», noi îl prăznuim şi pe Sfântul Simeon Noul Teolog care este ocrotitorul şi binefăcătorul credincioşilor din această zonă. Şi asta deoarece am văzut ajutorul care a venit prin rugăciunile lui în această parohie, pentru că Biserica s-a înălţat şi este construită şi acum lucrăm la pictura în tehnica «fresco» a Bisericii”.
Sfântul Simeon Noul Teolog este unul dintre cei mai importanţi scriitori mistici bizantini din perioada în care isihasmul nu devenise încă un curent monastic recunoscut oficial de Biserică: „Sfântul Simeon Noul Teolog, prin teologia sa, atât Mănăstirea Studion şi gândirea studită, atât gândirea sinaită a Sfântului Ioan Scărarul cât şi teologia isihastă mai târziu vor aduce o reverberaţie deosebită prin lucrarea pe care o va desfăşura rugăciunea şi Liturghia în viaţa credincioşilor. Demn de amintit este faptul că Sfântul Simeon Noul Teolog pune un accent deosebit pe Dumnezeiasca Liturghie şi pe trăirea în timpul Sfintei Liturghii”, a mai afirmat părintele Bârgăoanul pentru TRINITAS TV.

2009

Simpozion religios la Manastirea Casin - www.onestiexpres.ro 3 decembrie 2009
Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, parohia "Buna Vestire si Sfantul Simeon Noul Teolog" din comuna Manastirea Casin au organizat in aceasta localitate in zilele de 24-25 noiembrie, simpozionul "Imnele Iubirii Dumnezeiesti ale Sfantului Simeon Noul Teolog - 1000 de ani de la compunerea lor". La acest simpozion au participat PS Dr. Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, preotul protoiereu Constantin Alupei, de la Protoieria Onesti, mai multi profesori universitari de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Arhimandritul Mihail Balan, staretul Manastirii Rasca (jud. Suceava), un mare numar de preoti, profesori si institutori. Simpozionul a avut loc in singurul lacas de inchinaciune din tara ce poarta numele Sfantului Simeon Noul Teolog, ridicat de preotul Ioan Bargaoanu impreuna cu comunitatea locala din Manastirea Casin. Bucurandu-se de prezenta in mijlocul participantilor la acest simpozion, caruia i-a dat o deosebita vigoare si "aura" de evlavie si duhovnicie, PS Dr. Ioachim Bacauanul s-a aratat cucerit de faptul ca "in timpul care ne este impotriva, ce se masoara cu ceasul nu cu ora, la Manastirea Casin se simte prezenta Sfantului Simeon Noul Teolog mai accentuat decat in alte parti. Intr-un oras cu mult asfalt si multe pietre era mai greu ca sa traiesti acest lucru, dar aici, in cadrul natural mirific al unui sat observi cat de neasemuita este creatia lui Dumnezeu. Cei care parcurg aImnele Iubirii Dumnezeestia ale Sfantului Simeon Noul Teolog il descopera pe Dumnezeu in natura si firea lucrurilor. 1000 de ani au trecut aca straja noptiia, dar cei care traiesc aceste imne, dupa atatia ani vad profunzimea lor. Ele alcatuiesc o carte ca un buchet de flori spirituale. Sfantul Simeon, viata lui a trait-o intr-o liturghie activa, Sfanta Liturghie fiind cel mai mare lucru care se petrece pe pamant. In liturghie, care retraind-o devine un prezent continuu, intram in comuniune cu Dumnezeu si acest lucru se prelungeste in viata de toate zilele. In aceasta existentialitate, daca e pozitiva viata este un urcus". Arhiereul Vicar al Arhiepiscopiei Romanului a mai mentionat ca simpozionul organizat la Manastirea Casin este "un eveniment ce intregeste panoplia de evenimente religioase ale Arhiepiscopiei Romanului sI Bacaului".
In cadrul simpozionului "Imnele Iubirii Dumnezeiesti ale Sf. Simeon Noul Teolog - 1000 de ani de la compunerea lor" au fost prezentate un numar de 41 de comunicari, ele urmand a fi publicate intr-o carte. Impresionant a fost faptul ca profesori teologi de la facultatile de teologie dar si a celor de filosofie si stiinte social-politice si-au facut cunoscute ideile si au purtat un dialog cu ierarhii si preotii din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.
" Dialogul ideilor" a aratat faptul ca in conditiile vietii noastre sociale si politice rolul bisericii ar trebui sa creasca in mod deosebit. "Preotii, care in trecut erau si invatatori, ar trebui sa participe la educatia din perspectiva morala a tineretului", s-a reliefat in cadrul dezbaterilor. Despre acest simpozion, prof. Otilia Bargaoanu, coordonatoare alaturi de PS Dr. Ioachim Bacauanul, de preotul protoiereu Constantin Alupei si preotul Ioan Bargaoanu a acestui eveniment, ne-a declarat: "Simpozionul, aflat la prima editie, a fost o imbinare a teologiei cu filosofia si istoria. El a avut o sectiune stiintifica si una didactica. In cadrul acestui simpozion au fost expuse icoane cu Sfantul Simeon Noul Teolog si Sfanta Ecaterina, care au fost realizate de elevi ai Scolii aGhita Mocanua din Onesti si de la Scoala si Gradinita Lupesti. De asemenea s-a vizitat Sfanta Troita aSchimbarea la Fata si Sfintii Trei Teologia si au fost sfintite doua icoane". La organizarea acestui simpozion si-au adus sprijinul preotii din comuna Manastirea Casin si institutor Luminita Miloiu si Nusa Leustean. Ion Moraru

Trei troite, sfintite la Manastirea Casin - www.onestiexpres.ro 14 mai 2009
Zilele trecute, la Manastirea Casin, in fata unui numeros public format din credinciosii comunitatii Magura Casinului, a avut loc slujba de sfintire a celor trei troite anchinate praznicului aSchimbarea la Fata", aSfintii Trei Teologi, Ioan Teologul, Grigorie de Nazianz si Simeon Noul Teolog". Acestea au fost inaltate, nu demult, din banii comunitatii locale. La acest eveniment au fost prezenti o serie de autoritati locale si judetene. Este vorba de primarul Onestiului, Emil Lemnaru, primarul comunei Casin, Cosmin Curelea, primarul comunei Manastirea Casin, dar si Olga Haineala, directorul comisiei Buget-Finante din Consiliul Judetean Bacau. La slujba religioasa au mai fost prezenti deputatul PSD Viorel Hrebenciuc si senatorul PSD Radu Catalin Mardare.
Slujba religioasa de sfintire a fost condusa de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, fiind ajutat de un sobor de preoti din zona. Trebuie precizat faptul ca la acest eveniment, elevii clasei a IV-a B, din cadrul Scolii "Ghita Mocanu" Onesti coordonati de invatatoarea Lucia Lupu si consilierul educativ Otilia Bargaoanu, costumati in ingerasi, au pregatit celor prezenti o frumoasa surpriza. De altfel, pustii din Onesti nu au venit singuri la acest eveniment, ci au fost insotiti de catre parinti si bunici. La finalul evenimentului cei prezenti s-au putut bucura de o inedita petrecere campeneasca.

PS Ioachim Bacauanul, prezent la Manastirea Casin - www.onestiexpres.ro 7 mai 2009
Duminica, 10 mai, incepand cu ora 9.00, in Manastirea Casin va avea slujba de sfintire a trei troite. Potrivit datelor furnizate de catre preotul paroh Ioan Bargaoanu, din parohia Buna Vestire a comunei Manastirea Casin, am aflat ca troitele au fost ridicate prin donatiile enoriasilor, dar si prin ajutoarele oferite de catre o serie de persoane din afara comunitatii locale. "Una din cele trei troite este ridicata chiar la baza podului de unde pleca mocanita care circula pe aceste meleaguri. Astfel, am tinut sa valorificam si aceasta parte din istoria acestor locuri care este putin cunoscuta azi de catre cei mai multi", ne-a explicat preotul paroh Ioan Bargaoanu. Trebuie sa precizam ca slujba de sfintire va fi condusa de PS Ioachim Bacauanul. La eveniment au mai fost invitati sa participe reprezentantii administratiei locale si judetene.

2007

Liturghie arhiereasca la Biserica 'Buna Vestire' din localitatea Manastirea Casin. - www.basilica.ro - 25 noiembrie 2007
PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, este asteptat sa participe maine, 25 noiembrie 2007, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Mare Mucenita Ecaterina la hramul paraclisului de la Biserica 'Buna Vestire' din localitatea Manastirea Casin - judetul Bacau. Cum va decurge sarbatoarea hramului la aceasta biserica ne-a spus parintele paroh Ioan Bargauanu: 'La liturghia arhiereasca si la acest moment haric vor participa pr. Constantin Alupei, protopop de Onesti, preotii co-slujitori din satul nostru, precum si un sobor important de preoti. De asemenea, va participa si un numar impresionant de credinciosi, aducand prin aceasta lauda lui Dumnezeu care i-a ocrotit si i-a invrednicit anul acesta. Ei au ajutat biserica, au ctitorit-o si s-au rugat lui Dumnezeu ca sa le implineasca dorintele si gandurile'.

Realizat de ClaudiuStefanescu.ro © 2012 - 2015